Blogs van Marieke

Ronda

In oktober 2023 hebben wij vanuit Casa Mijas Ronda bezocht, één van de mooiste steden in Andalusië. De heenweg zijn we via Marbella gereden, een prachtige bergweg en de terugweg via Coin, deze weg is aanzienlijk vlakker en makkelijker te rijden.

In Ronda hebben wij geparkeerd in de eerste parkeergarage die we tegen kwamen. Daarna hebben wij het Toerist Informatie punt opgezocht en hebben een ticket gekocht om zes bijzonderheden te bezoeken.

Wij bezochten:
Puente Nuevo, Convento de Santo Domingo, Casa del Gigante, Museo Joaquín Peinado, Palacio Mondragón en LosBanos Árabes.

Een stukje geschiedenis:
Ronda is bewoond door verschillende volken. Kelten, Feniciërs, Grieken en Mooren hebben ooit van Ronda hun thuisplek gemaakt. Tijdens de Moorse bezetting is Ronda zelfs uitgeroepen dot de hoofdstad van regio Andalusië.

ronda puente nuevoPuente Nuevo
Ronda staat bekend om zijn prachtige bruggen. Er zijn drie bruggen die de Tajo de Ronda overbruggen, een tientallen meters diepe kloof die Ronda in tweeën verdeelt: de Ciudad Vella (het oude centrum) en de Mercado (de markt). Op sommige punten is deze kloof meer dan honderd meter diep. De Puente Nuevo (Nieuwe Brug) is met een hoogte van 89 meter een indrukwekkend bouwwerk. Het heeft 40 jaar geduurd om de brug te bouwen. Door de stad via deze brug te betreden, heb je al bij binnenkomst een van de meest bekende bouwwerken in Spanje gezien.

Convento de Santo Domingo
Het Convento de Santo Domingo is een klooster in Ronda, het klooster ligt direct aan de bekend brug en is opgericht in 1485 direct na de verovering van de Spaanse christelijke koningen op de Moren in Ronda. Tegenwoordig wordt het klooster gebruikt als congrescentrum.

Casa del Gigante
Het huis van de Reus. De naam van dit huis heeft zijn oorsprong in twee beelden uitgehakte in steen die de hoeken van het gebouw versierden. Er is er nu nog één over, de oorsprong hiervan is Fenisisch. Casa del Gigante wordt beschouwd als één van de best bewaarde paleizen met de Nazari architectuur. Het is een Moorse structuur van een woongedeelte rondom een centrale patio. Je vindt hier ook nog resten van Nazari versieringen die van dusdanige hoge kwaliteit zijn, die je alleen nog vindt in het Alhambra in Granada. Een teken hoe belangrijk Ronda moet zijn geweest in de tijd van de Moren.

ronda19 museoMuseo Joaguín Peinado
Dit was echt een pracht museum. Het is gevestigd in het voormalige Paleis van Mocetzuma. Het is een waar genoegen om in het mooie gebouw rond te wandelen en ondertussen de mooie kunstwerken van Joaquín Peinado, Rondeense schilder, te bewonderen. Joaquín was een vriend van Picasso. Je vindt hier ook enkele werken van Picasso. Een absolute tip voor kunst- en architectuurliefhebbers.

Palacio Mondragón
De naam Palacio de Mondragón is heel bekend in Ronda. Maar zijn andere naam Palacio del Marqués de Villasierra (ooit een zeer belangrijke inwoner van Ronda), is minder bekend. Hoe dan ook, dit paleis is het meest belangrijke monument van Ronda (naast de brug en de arena), om historische en architectonische redenen.

Los baños árabes de Ronda
De Arabische baden van Ronda zijn badhuizen uit de periode van de overheersing door de Almohaden. Ze zijn de best bewaarde baden in heel Spanje. Ook kun je hier een goed inzicht krijgen in het Moorse leven gedurende de 13e tot de 16e eeuw.
De buitenmuren van de Arabische baden zijn grotendeels intact gebleven, de Saqiya (water pomp toren) staat nog steeds, net als het aquaduct. Bovenop de Saqiya stond een ezel die een wiel draaiende hield welk water oppompte van de rivier via het aquaduct naar de baden. Men had in het centrum van de toren een diepe schacht gemaakt die tot aan de rivier ging. In de toren waren er twee grote wielen die waren verbonden met een grote riem waarop terracotta potten waren bevestigd die het water naar boven transporteerden. Boven werden deze potten geleegd in een goot die het water via het aquaduct tot in de baden leidde.

Wij vonden het echt de moeite waard om deze mooie stad te bezoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de werking van de site te optimaliseren. Tijdelijke cookies worden bij beëindiging van de sessie verwijderd.
Ok