Blogs van Marieke

Museum Engelandvaarders

Wat weet jij over de Engelandvaarders? Voor wie het woord “Engelandvaarders” niets zegt, hierbij een korte uitleg. Een Engelandvaarder ontsnapte in de 2e Wereldoorlog uit bezet Nederland om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten ten te vechten tegen Nazi Duitsland en Japan.

Wat een barre en gevaarlijke tocht moet dat geweest zijn in nauwelijks zeewaardige bootjes of over land via België, Frankrijk, Spanje en Portugal en zelfs Rusland. Toch slaagden 2000 Nederlanders erin om Engeland te bereiken. Helaas zijn ook velen verdronken op zee, werden gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten.

Nieuw in dit museum is een Escape game. Jong of oud … kruip in de huis van de Engelandvaarders en speel jouw game op een tablet. Je wordt lid van een verzetsgroep die een Engelandvaarder helpt om zijn doel te bereiken. Je leert hoe er in die tijd met elkaar werd gecommuniceerd …. Mobieltjes waren er toen nog niet : )

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dit museum wil iedereen inspireren tot het maken van een keuze die in elke tijd van dreiging en spanning actueel is: tégen onverschilligheid en vóór verzet tegen wat echt niet kan, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat is waar de Engelandvaarders ook voor stonden.

De bekendste “Soldaat van Oranje”, Erik Hazelhoff Roelfzema, heeft het mooi verwoord: ‘in het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij of zij tot zichzelf zegt: Tja dit kán echt niet en dan doe je iets’.

Het Museum Engelandvaarders kun je vinden in Noordwijk aan de Bosweg 15. Het museum is gevestigd in een munitiebunker uit de 2e Wereldoorlog. Via persoonlijke verhalen kun je terugreizen in deze gevaarlijke tijd.

Deze website maakt gebruik van cookies om de werking van de site te optimaliseren. Tijdelijke cookies worden bij beëindiging van de sessie verwijderd.
Ok